November 26, 2009

Fase 3, 4 en 5 in ontwikkeling

FASE 3: kwartier maken

Op basis van de gevoerde gesprekken ontwerpen we nu een basisinfrastructuur. Die bestaat uit kweekbakken, een buitenkeuken, een sportvloer, tafels en banken, een bomenplan, een binnenplek, een toolbox, en paden. Deze basis levert voorzieningen die nodig zijn voor de belangrijkste programmas (tuinieren, koken en sporten) maar levert vooral ook een heldere structuur waarbinnen verdere ontwikkeling mogelijk is zonder verlies van visuele en ruimtelijke kwaliteit. Er wordt tegelijktijd ontworpen en gebouwd. De elementen zullen waar dat zinvol is verplaatsbaar zijn en zoveel mogelijk unplugged, zelfvoorzienend zodat ze eenvoudig kunnen worden hergebruikt op een nieuwe locatie.

FASE 4: proeftuin

Zodra de basisinfrastructuur gereed is worden in het voorjaar verschillende bijzondere aanvullende programmas uitgeprobeerd met zeer tijdelijke middelen en kleine ingrepen. Een paardendag, hutten bouwen, een stuntklas, een open podium, een guerilla tangosalon, hiphop block party, een vlot bouwen. In de proeftuin is er ruimte voor experiment. Wat werkt blijft. De tools die nodig zijn zullen waar mogelijk aangeschaft en opgeslagen worden. Op deze manier bouwen we aan de toolbox.

FASE 5: tools maken en regie voeren

Voor bepaalde programmas die zich in de loop van het project aandienen zullen nieuwe tools nodig zijn. Programmas die volwassen worden, vaker plaatsvinden en meer publiek trekken, hebben misschien betere faciliteiten nodig. Tijdens de looptijd van het project zullen we deze waar nodig ontwikkelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan buitenfitnessapparaten, een openbare versterker waar je je mp3 op kunt aansluiten, of een echte openbare buitenkeuken. Deze tools zullen zo ontwikkeld worden dat ze ook op andere locaties bruikbaar zullen zijn en mee kunnen verhuizen naar een ander nieuwland.

November 26, 2009

Het leegstaande gebouw wordt in gebruik genomen

Muur is getaped

Rondom het palaceterrein staan veel bedrijfspanden leeg en wachten op nieuwe gebruikers. De uitvalsbasis van NU HIER wordt hierin tijdelijk gehuisvest. Inmiddels zijn er al meerdere partijen die geinteresseerd zijn om leegstaande ruimtes in gebruik te nemen.

het kantoor

August 29, 2009

Fase 0: braakliggend na brand

Er zijn wat sporen te vinden van consumeren van snoep, snacks, drank en drugs. Twee gymschoenen tonen een verband met de aanliggende fitnessschool. Veel gebouwen staan met hun achterkant naar het terrein gericht. De verkeerroulatie laat het terrein links liggen. Alleen fietsers en voetgangers kunnen de wegen rondom het terrein gebruiken als verbindingsroute.

Niemandsland 1

We zijn op het veldje, een stukje niemandsland waar het altijd zaterdag of woensdagmiddag is. Op het veldje ben je vrij. We eten om half zes. Toch hebben we zeeën van tijd. Het veldje doet iets met tijd. Die vliegt voorbij, maar doordat we nog geen horloge dragen, vliegen we mee. Een sweater aan we zeiden swieter met lappen op de ellebogen en altijd lijmplekken. Ik weet niet hoe die erin kwamen maar ze zaten erin, bij ons allemaal. Een fiets mee, net iets te klein, maar daar kon je goed mee crossen. Of een voetbal. Of helemaal niks, want je had niet veel nodig op het veldje.

David Hamers, Niemandsland, 2006

Niemandsland 2

Slordig is het, dat niemandsland, lelijk en vies, maar wat valt er veel te zien, te horen en te ruiken. Bij navraag blijkt het wel degelijk van iemand te zijn, ook al is de gebruiker misschien niet de eigenaar. We stoppen ze weg, deze veldjes, randen en rafels, maar we kunnen niet zonder. Niet toen we klein waren en we verdwaalden in de wereld op een klein stukje gras. En evenmin nu we groot zijn en we dingen kwijt willen in ons aangeharkte Nederland.

David Hamers, Niemandsland, 2006

Palace vlak na de brand

het oude palace?

November 26, 2009

Fase 2: De pioniers komen

We hebben een week lang kantoor gehouden op het terrein en gesprekken gevoerd met geinteresseerden. We verleiden partijen om te pionieren op het terrein en iets te organiseren. Er melden zich omwonenden die vooral nieuwsgierig zijn, kinderen op crossfietsen, kunstenaars op zoek naar ruimte, mensen met een bijzonder object in de aanbieding (zoals een Oost Duitse restauratiewagon). Een kunstenaar wil een grote fietscrossbaan bouwen. De Horeca Vakschool wil moestuinieren in de biologieles. Ook Basta wil tuinieren en met de oogst koken voor ouderen uit de buurt. De sportschool Life Line wil openbare Zumba lessen organiseren voor grote groepen mensen. Een stuntschool wil een freerunnersbaan bouwen.

Publicatie in PWS Nieuws

Voorbeeld van een collectieve moestuin

Buiten koken, de Volksbouwkeuken van Elmo Vermijs

Samen koken en eten. Het tijdelijke Vrijdag Visdag restaurant van de Sunday Adventure Club.

refentiebeeld: samen bouwen aan compost en kweekbakken

Refentiebeeld: de vierkante meter tuin. precies groot genoeg voor de voedselproductie van 1 persoon.

November 26, 2009

open keet

NU HIER gratis nieuw land

LOOPTIJD: 2 tot 5 jaar

FASE 1 de pioniers komen

Dit landje wacht op een nieuwe grootse bestemming. In de tussentijd is dit gratis nieuw land beschikbaar. NU HIER zoekt pioniers die ruimte nodig hebben. Moestuinders, dansers, buitensporters, ondernemers, kunstenaars, muzikanten, hondentrainers. Mooie plannen worden een keer uitgeprobeerd in de proeftuin. Van 21 tot 26 september is iedereen welkom in de keet.

Open keet

op ma 21 sept t/m za 26 sept

van 16.00-18.00 of op afspraak (info@nuhier.org)

Jonge bezoekers

de keet

Fietsclub op bezoek

Tijdens fase 1 heeft NU HIER met allerlei partijen op de lokatie over mogelijke plannen gesproken.

Horecavakschool

De school wil graag een kleine Villa Augustus. Moestuinieren met de leerlingen van de 1ste klas. In combinatie met bv de biologie en kookles. Zelf ontginnen, verbouwen en oogsten. En ze zijn geinteresseerd in het idee van een mobiele keuken, zeker als ze die ook nog kunnen inzetten bij smaaklessen op lagere scholen.

Horecavakschool

Basta

Basta wil moestuinieren met jongeren. Gezamelijke tuin en dan een keer per maand koken voor de ouderen.

Basta

Life Line (+ oosterse vechtsport vereniging)

Life line denkt aan bv Zumba-lessen in grotere groepen van 100 man. Ze willen de lessen openbaar maken. Je hoeft dus geen lid te zij om mee te mogen doen. Het vormt een mogelijkheid nieuwe leden te werven en zichtbaar te zijn. Ook een combinatie met eten (bijv soep na het sporten) van de horecavakschool sluiten ze niet uit. Een ander optie die zij zien een is aantal fitnesstoestellen neer te zetten die geschikt zijn voor de openbare ruimte. Ze noemen een Spaans voorbeeld waarbij ook oudere vooral de gebruikers van de toestellen zijn.

Lifeline

The Old School

November 26, 2009

Fase 1: nieuw land

Roteb aan het werk

het resultaat

We tonen de belofte van het landje. We hebben tijdelijk gratis land en bovendien gratis ontwerpers in de aanbieding. Een deel van het terrein is gemaaid door Roteb maaiers in opleiding. Een groot oud PWS bouwbord (in de pauzestand) is hergebruikt als enorm notitiebord. Voorbijgangers worden hiermee opgeroepen om een plan in te dienen.