June 4, 2010

kerstbomenkwekerij ingeplant

Op 8 mei zijn er door Paul Casteleijn Hoveniers 68 kerstbomen geplant aan de LifeLine-zijde. Als ze groot genoeg gegroeid zijn kunnen buurtbewoners tijdens de kerstperiode een boom met kluit lenen om ze de dag na Drie Koningen weer terug te planten op het landje zodat ze door kunnen groeien.

overzicht kerstbomenkwekerij

overzicht landje vanaf de crossbaan

groente in de kweekbakken

boomstammen als bank in gebruik genomen

BuurtLab heeft de eerste kweekbakken ingeplant met andijvie, sla en bietjes.

August 19, 2010

kerstbomenkwekerij is gemaaid

Het gras/onkruid in de kerstbomenkwekerij is gemaaid.

panoramafoto vanaf het dak

December 26, 2010

breng uw kerstboom met kluit naar het depot!

Een kerstboom met kluit gekocht? Zonde om hem aan de straat te zetten en geen plek in de tuin? Bij NU HIER beginnen we naast een kerstbomenkwekerij nu ook een seizoensstalling voor Rotterdamse kerstbomen!

Breng de kerstboom met kluit voor of op donderdag 6 januari naar het kerstbomendepot van NU HIER aan de Zomerhofstraat in Rotterdam Noord. Wij geven hem samen met jou een plek op het terrein. En volgend jaar haal je hem -een beetje groter- weer op.

De bomen uit de kwekerij zijn dan ook groot genoeg om voor de eerste keer geleased te worden, mocht je een maatje kleiner willen.

Vergeet niet de boom af en toe wat water te geven...

links: de openbare boomgaard, rechts: de kerstbomenkwekerij/depot

maat kerstbomen NU HIER eind 2010

kerstbomen in de kwekerij

Luister hieronder naar een radio interview met Ester van de Wiel over de seizoenstalling voor de kerstbomen midden in hartje Rotterdam.

29-12-2010-Tijdelijke kerstbomen in Rotterdam-Noord by rtvrijnmond

Link naar Radio Rijnmond

Gemiddeld overleeft 40 tot 60% van de kerstbomen die in eigen tuin geplaatst worden.

Tips voor een grotere kans van slagen:
Eerst de boom die uit het verwarmde huis komt laten acclimatiseren in een koele ruimte voordat ze de bevroren grond ingaan. Verwijder de pot door hem lost te snijden. Maak een mooi diep plantgat en plaats hem hierin. Aanvullen met aarde en goed water geven. Gedurende de eerste zes maanden elke week 1 emmer water geven. Wat organische meststof zorgt voor mooie kleur.
Plant bij voorkeur om een moment dat de vorst uit de grond is.

voor meer info

January 3, 2011

voorbereidingen voor de seizoenstalling kerstbomen

Plaats je kerstboom bij het podium. Als het vriest mag je hem ook in de kas plaatsen.

January 5, 2011

kerstbomen planten: donderdag 6 jan vanaf 15.30

Aanstaande donderdag starten we om 15.30 met het planten van de kerstbomen in de seizoenstalling van NU HIER. Iedereen die zijn kerstboom zelf wil planten is van harte welkom. Er zijn een aantal spades aanwezig maar je kan natuurlijk ook je eigen schep meenemen. Om op te warmen is er ook warme chocomel ... we hopen op een grote opkomst.
De weersvoorspelling is goed. Geen vorst de komende dagen.

Luister hier naar het radio interview bij Megastad FM

January 6, 2011

kerstbomen geplant

Ondanks dat het de hele dag pijpenstelen regende zijn er toch dappere kerstbomenplanters gekomen om hun boom in de seizoenstalling te plaatsen. Wat een doorzetters. Nu maar hopen dat hun kerstbomen uit hetzelfde hout gesneden zijn.

de eerste planters

ze hebben na deze ook nog een vondeling geplant

Huria van Noord Plus

gefilmd door Cineac Noord

Bert Sissingh plant zijn boompje

foto door Jan de Groen (waarvoor dank)

De boom van Margot & Roelof

January 7, 2011

wil je nog een kerstboom planten?

Donderdag zijn er zo'n 20 bomen geplant. Als je nog een kerstboom wilt planten in de stalling dan ben je nog steeds welkom. Plaats hem dan in de rij (grotere en blauwere) bomen die al eerder geplant zijn. Als die rij vol is, begin je een volgende rij tussen de kleinere gekweekte boompjes..

Neem een spade mee. Graaf een diep plantgat. Op het terrein vind je een hoop bemeste tuinaarde (vlakbij het kantoor met NU HIER in neon oranje op het raam). Gooi wat aarde in het plantgat. Boom erin, aanvullen met tuinaarde en goed aanstampen. Markeer je boom, je mag zelf bedenken hoe, en mail ons je naam, dan doen we er een label aan.

Heb je geen spade of schop, laat de boom dan achter op het podium, dan zetten wij hem erin. Maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te doen!

panorama op 7 januari 2011

January 10, 2011

2 nieuwe kerstbomen

Dit weekend zijn er weer 2 kerstbomen gearriveerd in de seizoenstalling van de kerstbomenkwekerij. Een in de grond, de ander staat op het podium te wachten.

January 17, 2011

als je kerstboom het niet haalt ...

Voor als je kerstboom het niet overleeft kan je er altijd nog een slee maken ... Tom Hatfield, een student van Royal College in Londen heeft er een ontwerp voor gemaakt. Hij gebruikte hiervoor de in de stad op straat achtergelaten kerstbomen (zonder kluit).

Link naar Dezeen: Christmas Tree Sledge by Tom Hatfield

detail slee

De ontwerper Fabien Capello ontwierp een krukje van afgedankte kerstbomen.

site van Fabien Capello

kruk van Fabien Capello

November 30, 2011

Kerstbomen uit depot

Na Sinterklaas is het weer tijd om een kerstboom in huis te zetten. Aan een ieder die zijn kerstboom van vorig jaar in de seizoenstalling van NU HIER heeft geplant. Het is weer bijna tijd om hem uit te graven ... als hij niet dood is tenminste. Een vrij groot deel heeft het niet overleefd. Dat heeft vooral te maken met de wijze waarop de boom opgekweekt is. Als de boom lange tijd op één plek heeft gegroeid en er veel wortels afgekapt zijn tijdens het oogsten is de kans klein dat de boom een groot genoeg wortelstelsel overleefd om de barre tijden binnenhuis door te komen. Als je van plan bent dit jaar een nieuwe boom te kopen koop er dan bij voorkeur een die in een pot is opgekweekt. De overlevingskansen zijn dan veel beter.
Vergeet ook niet de boom genoeg water en voeding te geven als het opgetuigd in een verwarmde binnenruimte staat. Als laatste; op het moment dat de boom van binnen naar buiten gaat krijgt hij een koudeshock. Het helpt als je de boom iets rustiger aan de kou laat wennen door hem eerst op een koudere plek in je huis te zetten.

Op zaterdag 10 december gaat het kerstbomendepot van 13.00 – 16.00 uur open. Er zijn scheppen en een aantal potten aanwezig.

seizoensstalling januari 2011