December 21, 2009

sneeuwballen gooien en sleeën

20 december - Het heeft vannacht 15cm gesneeuwd. De ijsbaan en de speelberg zijn helemaal bedekt. Er kan niet geschaatst worden maar wel gesleet. Buurtbewoners gaan elkaar enthousiast te lijf met sneeuwballen. Op het Johan Cruijfveld hebben een paar jongens een iglo gebouwd.

Sneeuwgevecht

Sneeuwberg

Sneeuwgevecht

Sleeën van de speelberg

Fotomoment

Sneeuwengel

Iglo op het Johan Cruijfveld

Sneeuwpanorama

December 21, 2009

sneeuwbier

19 december 2009 - Henriëtte Waal heeft haar mobiele bierbrouwerij, die ze voor Eetbaar Landschap ontwikkelde, bij NU HIER gestald. Na eerder goed geslaagde bierbrouw experimenten met kijkgroen, regenwater en klaver probeert ze nu een bier te maken met de sneeuw van het dak van NU HIER als ingrediënt. Over 6 weken kunnen we de resultaten proeven.

Sneeuw verzamelen op het dak

Sneeuwoogst

Sneeuw wordt in de brouwerij gebracht

December 21, 2009

tijd voor een ijsbaan

De ijsbaan onder water

16 december - Het vriest in Rotterdam. Onwerkbaar weer voor de meeste vakmensen die buiten werken. In friesland wordt al geschaatst op ondergelopen weilanden. Dat kan natuurlijk op op een braakliggend landje!

18 december - Hoveniersbedrijf Paul Casteleijns begint de ijsbaan uit te graven. Met de uitgegraven grond wordt een berg gemaakt waarop bij sneeuw gesleet kan worden. Aan het eind van de middag is de baan gereed. Waterbedrijf Evides vult de baan met water. Nu maar afwachten of we morgen kunnen schaatsen.

Om 7.45 start het graven

De baan vordert

De graafmachine

Evides vult de baan met water

November 26, 2009

Fase 3, 4 en 5 in ontwikkeling

FASE 3: kwartier maken

Op basis van de gevoerde gesprekken ontwerpen we nu een basisinfrastructuur. Die bestaat uit kweekbakken, een buitenkeuken, een sportvloer, tafels en banken, een bomenplan, een binnenplek, een toolbox, en paden. Deze basis levert voorzieningen die nodig zijn voor de belangrijkste programmas (tuinieren, koken en sporten) maar levert vooral ook een heldere structuur waarbinnen verdere ontwikkeling mogelijk is zonder verlies van visuele en ruimtelijke kwaliteit. Er wordt tegelijktijd ontworpen en gebouwd. De elementen zullen waar dat zinvol is verplaatsbaar zijn en zoveel mogelijk unplugged, zelfvoorzienend zodat ze eenvoudig kunnen worden hergebruikt op een nieuwe locatie.

FASE 4: proeftuin

Zodra de basisinfrastructuur gereed is worden in het voorjaar verschillende bijzondere aanvullende programmas uitgeprobeerd met zeer tijdelijke middelen en kleine ingrepen. Een paardendag, hutten bouwen, een stuntklas, een open podium, een guerilla tangosalon, hiphop block party, een vlot bouwen. In de proeftuin is er ruimte voor experiment. Wat werkt blijft. De tools die nodig zijn zullen waar mogelijk aangeschaft en opgeslagen worden. Op deze manier bouwen we aan de toolbox.

FASE 5: tools maken en regie voeren

Voor bepaalde programmas die zich in de loop van het project aandienen zullen nieuwe tools nodig zijn. Programmas die volwassen worden, vaker plaatsvinden en meer publiek trekken, hebben misschien betere faciliteiten nodig. Tijdens de looptijd van het project zullen we deze waar nodig ontwikkelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan buitenfitnessapparaten, een openbare versterker waar je je mp3 op kunt aansluiten, of een echte openbare buitenkeuken. Deze tools zullen zo ontwikkeld worden dat ze ook op andere locaties bruikbaar zullen zijn en mee kunnen verhuizen naar een ander nieuwland.

November 26, 2009

Fase 2: De pioniers komen

We hebben een week lang kantoor gehouden op het terrein en gesprekken gevoerd met geinteresseerden. We verleiden partijen om te pionieren op het terrein en iets te organiseren. Er melden zich omwonenden die vooral nieuwsgierig zijn, kinderen op crossfietsen, kunstenaars op zoek naar ruimte, mensen met een bijzonder object in de aanbieding (zoals een Oost Duitse restauratiewagon). Een kunstenaar wil een grote fietscrossbaan bouwen. De Horeca Vakschool wil moestuinieren in de biologieles. Ook Basta wil tuinieren en met de oogst koken voor ouderen uit de buurt. De sportschool Life Line wil openbare Zumba lessen organiseren voor grote groepen mensen. Een stuntschool wil een freerunnersbaan bouwen.

Publicatie in PWS Nieuws

Voorbeeld van een collectieve moestuin

Buiten koken, de Volksbouwkeuken van Elmo Vermijs

Samen koken en eten. Het tijdelijke Vrijdag Visdag restaurant van de Sunday Adventure Club.

refentiebeeld: samen bouwen aan compost en kweekbakken

Refentiebeeld: de vierkante meter tuin. precies groot genoeg voor de voedselproductie van 1 persoon.

November 26, 2009

open keet

NU HIER gratis nieuw land

LOOPTIJD: 2 tot 5 jaar

FASE 1 de pioniers komen

Dit landje wacht op een nieuwe grootse bestemming. In de tussentijd is dit gratis nieuw land beschikbaar. NU HIER zoekt pioniers die ruimte nodig hebben. Moestuinders, dansers, buitensporters, ondernemers, kunstenaars, muzikanten, hondentrainers. Mooie plannen worden een keer uitgeprobeerd in de proeftuin. Van 21 tot 26 september is iedereen welkom in de keet.

Open keet

op ma 21 sept t/m za 26 sept

van 16.00-18.00 of op afspraak (info@nuhier.org)

Jonge bezoekers

de keet

Fietsclub op bezoek

Tijdens fase 1 heeft NU HIER met allerlei partijen op de lokatie over mogelijke plannen gesproken.

Horecavakschool

De school wil graag een kleine Villa Augustus. Moestuinieren met de leerlingen van de 1ste klas. In combinatie met bv de biologie en kookles. Zelf ontginnen, verbouwen en oogsten. En ze zijn geinteresseerd in het idee van een mobiele keuken, zeker als ze die ook nog kunnen inzetten bij smaaklessen op lagere scholen.

Horecavakschool

Basta

Basta wil moestuinieren met jongeren. Gezamelijke tuin en dan een keer per maand koken voor de ouderen.

Basta

Life Line (+ oosterse vechtsport vereniging)

Life line denkt aan bv Zumba-lessen in grotere groepen van 100 man. Ze willen de lessen openbaar maken. Je hoeft dus geen lid te zij om mee te mogen doen. Het vormt een mogelijkheid nieuwe leden te werven en zichtbaar te zijn. Ook een combinatie met eten (bijv soep na het sporten) van de horecavakschool sluiten ze niet uit. Een ander optie die zij zien een is aantal fitnesstoestellen neer te zetten die geschikt zijn voor de openbare ruimte. Ze noemen een Spaans voorbeeld waarbij ook oudere vooral de gebruikers van de toestellen zijn.

Lifeline

The Old School

April 21, 2011

Powerlab#1: ECOLOGIE.

Powerboat gebruikt NU HIER als uitvalsbasis om een buurtproject, met ecologie als thema, op te starten.

Voor meer info:

August 20, 2011

Regenwateropvang + Buitenkeuken

Het frame voor de regenwateropvang is aan het bouwbord gemonteerd. Als het klaar is wordt er regenwater opgevangen in de groene tank waarmee de planten in de moestuin de droge periodes kunnen overleven. Daaronder wordt een tafel met daaraan een barretje gemaakt zodat er buiten gekookt en geborreld kan worden.

frame tijdens bouw

doorbouwen aan bouwbord

Schets van de regenwateropvang met daaronder de buitenkeuken