January 15, 2014

NU HIER: een trein!

14 jan 2014 / UDEN / De Oriënt Tjoek vertrok dinsdag definitief uit Uden. Ooit stond de wagon bij de Markthal in Uden waar Cor van Breugel er een restaurant in had. Tien jaar geleden werd het treinstel bij kraanbedrijf Verbruggen aan de Vliegenierstraat in Uden gestald. “Voor een paar maanden”, lacht Peter Verbruggen die zijn herkenningspunt kwijt raakt.


Met twee grote kranen werd het treinstel op vrachtwagens getakeld. De restauratiewagen komt uit Leipzig, waar het dienst deed bij de Deutsche Reichsbahn in de voormalige DDR. Het restaurant van de inmiddels overleden Cor van Breugel is maar een paar jaar geopend geweest. Voordat de Markthal afgebroken werd, moest de wagon ook weg. 
Hoewel de wagon nodig een poetsbeurt moet hebben, is hij nog in prima conditie. Het ruim 26 meter lange gevaarte werd voor het transport tijdelijk van zijn onderstel ontdaan. “Anders past hij niet onder een viaduct door.”
(bron: uden.kliknieuws.nl)

Het treinstel komt naar het landje van NU HIER waar het verder ingericht zal worden als restaurant. Leerlingen van de Horeca Vakschool gaan samen met 'Kook met mij mee' eten bereiden en serveren vanuit deze unieke plek. Vanaf half maart hopen ze open te gaan.

Link naar Kook met mij mee

January 15, 2014

De trein komt vanavond

15 januari 2014 - De wagon komt vanavond al! Laat in de avond zal het gevaarte arriveren. Morgenochtend vroeg, zo rond 8.00 uur, wordt de trein van de vrachtwagen in de bak getakeld.

Zo zag het originele interieur van een Mitropa eruit toen de trein nog door de DDR reed.

en zo het gebruikte servies.

January 16, 2014

NU HIER: een trein (2)

16 januari 2014 - Vandaag is de trein inclusief een stukje rails, in de bak getakeld. Daarvoor verwijderde Citytech, verantwoordelijk voor de openbare verlichting in Rotterdam, eerder een aantal lantaarnpalen zodat het treinstel, dat ongeveer 26 meter lang is, op zijn nieuwe plek gemanouvreerd kan worden. Het nieuws dat de trein gearriveerd is heeft zich snel verspreid. De hele dag was het een komen en gaan van geinteresseerden.

Interieur trein, restaurant deel.

Veel enthousiaste reacties maar ook vragen. Waarom hier en niet op de Hofbogen? Inderdaad, dat dachten wij 2 jaar geleden ook. Het bleek domweg niet mogelijk te zijn. Sinds het landje een prima proefterrein is kan hier het restaurant in combinatie met voedsel verbouwen en de Horeca Vakschool goed getest worden.

Interieur trein; De bar van het restaurant.

Het treinstel wordt komende maanden schoon en gebruiksklaar gemaakt. De keuken wordt gemoderniseerd en meer afgestemd op een veganistische kookstijl. De keuken is nu vooral geschikt voor frituren ... Pinar Koskun, die al een aantal jaren succesvol 'Kook met mij mee' runt in de Hofbogen is de trekker van het toekomstige restaurant. Ook hier zal ze 100% plantaardig en biologisch koken.

Vanuit de buitenkeuken.

Het restaurant gaat waarschijnlijk op 21 maart open en zal dagelijks zijn deuren openen van 10.00 tot 22.00 uur. Je kan er straks dus terecht voor ontbijt, lunch en diner. Op zondagen zal de wagon gesloten zijn.

Luister aanstaande zaterdag naar Chris Natuurlijk op radio Rijnmond. Zij interviewt Hans Kervezee (eigenaar trein), Pinar koskun (Kook met me mee!) en Ester van de Wiel (initiatiefnemer NU HIER) over de toekomstplannen.

Links op de foto Hans Kervezee, initiatiefnemer en eigenaar van het treinrestaurant. NU HIER wenst hem veel succes!