June 4, 2010

X-plore lab

X-plore lab in kantoor van NU HIER

Op 27 mei organiseerde de Rotterdamse Oogst een X-plore lab van de provincie met als thema: green & the city.

October 16, 2010

afterparty van "Eigengemaakt"

zelf spagetti maken. Foto: Ralph Kämena

spagetti koken in tijdelijke buitenkeuken. Foto: Ralph Kämena

eten en/of film kijken. Foto: Ralph Kämena

het bouwbord als filmscherm. Foto: Ralph Kämena

May 16, 2011

NU HIER op Zaait!

Zaterdag 14 mei organiseerde Rotterdamse Oogst het Rotterdam Zaait! festival op het Noordplein. NU HIER heeft aan guerilla gardeners in spe een workshop "How to seedbomb" gegeven. Elk jaar op 14 mei herdenkt de stad het grote bombardement op Rotterdam. Deze keer zijn er geen vernietigende maar produceerde bommen gegooid. Zaadbommen gevuld met zaden van eetbare planten.

Voor de Guerilla Gardening lezing (14 april) met Richard Reynolds en Ester van de Wiel zijn door Premsela handleidingen gedrukt. Nu Hier heeft ze hergebruikt tijdens Zaait! (foto gemaild door Haribol108)

de werkplaats

Er zijn verschillende varianten gemaakt: deze heeft een coating van klei gekregen.

Vierkante seedbombs met ondercoating van klei en afstrooilaag van compost

verschillende maten

Voor de samenstelling hebben we de verhouding 1/2 compost en 1/2 klei aangehouden. De hoeveelheid zaden hangt af van wat je wil zaaien. Zo is 1 pompoen- of zonnebloemzaadje per bom voldoende.

De guerilla gardeners is spe. Verwacht binnenkort zonnebloemen, bieslook en radijzen op het schoolplein!

May 30, 2012

Bijen op het dak

Sinds een tijdje staat er een bijenkorf boven op het pand waar NU HIER kantoor houdt. Het is een initiatief van Gerda Zijlstra die bij Nu Hier en bij Rotterdamse Oogst betrokken is.

Bijenkorf op het dak van NU HIER. Het is een Nederlandse natuurbouwkast, ontwerp van Wim van Grasstek.

Sinds een tijdje staat er een bijenkorf boven op het pand waar NU HIER kantoor houdt. Het is een initiatief van Gerda Zijlstra die bij Nu Hier en bij Rotterdamse Oogst betrokken is.

Rotterdamse oogst hierover:
2012 is het Jaar van de Bij. In navolging van het succes van stadsbijen wil Rotterdamse Oogst de bijenstand in Rotterdam vooruit helpen. Want zonder de bestuiving door bijen is er geen fruit, en we houden van fruit! En van honing bovendien!

We zijn klein begonnen, met één bijenvolk op een dak in Rotterdam-Noord en met de bijenkast die we kregen als onderdeel van de Van der Leeuwprijs 2011. We hebben de mooiste kast gekocht die we konden vinden: een Nederlandse natuurbouwkast, eigen ontwerp van Wim van Grasstek. Hij staat sinds deze week op een dak in Rotterdam Noord.

Carien de Jonge is onze eerste meester imker. Ze introduceert twee leerlingimkers in het ambacht, Raymond van den Broek en Teresa Papachristou. Samen hebben ze deze week een zwerm bijen 'geschept' van een stadsfiets in Blijdorp. De bijen zitten nu in hun nieuwe onderkomen.

De bijen worden gehouden op een bijvriendelijke manier. We laten bijvoorbeeld de bijen op hun eigen honing overwinteren, in plaats van al hun honing weg te nemen. We laten ze ook hun eigen raten bouwen. De honing die we oogsten is voor een deel voor de imker, en voor een deel voor de buurt.

We beginnen klein, maar we zijn niet alleen! Rotterdam kent een groeiende club leuke, onderzoekende, bijvriendelijke binnenstadsimkers die actief zijn op daken en in parken. Allemaal zijn ze voor lekkerder en biodiverser bloeiend groen voor de stadsbijen. En laat dat nou ook een leukere stad opleveren. Dus we gaan ook zaaien en planten voor de bijen in parken, op daken, in tuinen maar ook op balkons met hulp van de buren. Want alle kleine beetjes helpen.

Imker Carien de Jonge en Teresa Papachristou hebben samen een zwerm bijen 'geschept' van een stadsfiets in Blijdorp. De bijen zitten nu in hun nieuwe onderkomen.

Volg de bijen via deze link