January 3, 2011

voorbereidingen voor de seizoenstalling kerstbomen

Plaats je kerstboom bij het podium. Als het vriest mag je hem ook in de kas plaatsen.

January 5, 2011

kerstbomen planten: donderdag 6 jan vanaf 15.30

Aanstaande donderdag starten we om 15.30 met het planten van de kerstbomen in de seizoenstalling van NU HIER. Iedereen die zijn kerstboom zelf wil planten is van harte welkom. Er zijn een aantal spades aanwezig maar je kan natuurlijk ook je eigen schep meenemen. Om op te warmen is er ook warme chocomel ... we hopen op een grote opkomst.
De weersvoorspelling is goed. Geen vorst de komende dagen.

Luister hier naar het radio interview bij Megastad FM

January 6, 2011

kerstbomen geplant

Ondanks dat het de hele dag pijpenstelen regende zijn er toch dappere kerstbomenplanters gekomen om hun boom in de seizoenstalling te plaatsen. Wat een doorzetters. Nu maar hopen dat hun kerstbomen uit hetzelfde hout gesneden zijn.

de eerste planters

ze hebben na deze ook nog een vondeling geplant

Huria van Noord Plus

gefilmd door Cineac Noord

Bert Sissingh plant zijn boompje

foto door Jan de Groen (waarvoor dank)

De boom van Margot & Roelof

January 7, 2011

wil je nog een kerstboom planten?

Donderdag zijn er zo'n 20 bomen geplant. Als je nog een kerstboom wilt planten in de stalling dan ben je nog steeds welkom. Plaats hem dan in de rij (grotere en blauwere) bomen die al eerder geplant zijn. Als die rij vol is, begin je een volgende rij tussen de kleinere gekweekte boompjes..

Neem een spade mee. Graaf een diep plantgat. Op het terrein vind je een hoop bemeste tuinaarde (vlakbij het kantoor met NU HIER in neon oranje op het raam). Gooi wat aarde in het plantgat. Boom erin, aanvullen met tuinaarde en goed aanstampen. Markeer je boom, je mag zelf bedenken hoe, en mail ons je naam, dan doen we er een label aan.

Heb je geen spade of schop, laat de boom dan achter op het podium, dan zetten wij hem erin. Maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te doen!

panorama op 7 januari 2011

January 10, 2011

2 nieuwe kerstbomen

Dit weekend zijn er weer 2 kerstbomen gearriveerd in de seizoenstalling van de kerstbomenkwekerij. Een in de grond, de ander staat op het podium te wachten.

January 13, 2011

panorama januari 2011

panorama 13 januari 2011

Vandaag zijn er weer 4 kerstbomen de seizoenstalling ingegaan. De sigarettenboer van teillingerstraat is zijn belofte nagekomen en heeft vanmiddag zelf zijn boom erin gezet. De teller staat nu op 25 stuks.

January 17, 2011

als je kerstboom het niet haalt ...

Voor als je kerstboom het niet overleeft kan je er altijd nog een slee maken ... Tom Hatfield, een student van Royal College in Londen heeft er een ontwerp voor gemaakt. Hij gebruikte hiervoor de in de stad op straat achtergelaten kerstbomen (zonder kluit).

Link naar Dezeen: Christmas Tree Sledge by Tom Hatfield

detail slee

De ontwerper Fabien Capello ontwierp een krukje van afgedankte kerstbomen.

site van Fabien Capello

kruk van Fabien Capello

November 30, 2011

Kerstbomen uit depot

Na Sinterklaas is het weer tijd om een kerstboom in huis te zetten. Aan een ieder die zijn kerstboom van vorig jaar in de seizoenstalling van NU HIER heeft geplant. Het is weer bijna tijd om hem uit te graven ... als hij niet dood is tenminste. Een vrij groot deel heeft het niet overleefd. Dat heeft vooral te maken met de wijze waarop de boom opgekweekt is. Als de boom lange tijd op één plek heeft gegroeid en er veel wortels afgekapt zijn tijdens het oogsten is de kans klein dat de boom een groot genoeg wortelstelsel overleefd om de barre tijden binnenhuis door te komen. Als je van plan bent dit jaar een nieuwe boom te kopen koop er dan bij voorkeur een die in een pot is opgekweekt. De overlevingskansen zijn dan veel beter.
Vergeet ook niet de boom genoeg water en voeding te geven als het opgetuigd in een verwarmde binnenruimte staat. Als laatste; op het moment dat de boom van binnen naar buiten gaat krijgt hij een koudeshock. Het helpt als je de boom iets rustiger aan de kou laat wennen door hem eerst op een koudere plek in je huis te zetten.

Op zaterdag 10 december gaat het kerstbomendepot van 13.00 – 16.00 uur open. Er zijn scheppen en een aantal potten aanwezig.

seizoensstalling januari 2011

December 7, 2011

kerstbomen uit depot 2

De dag waarop de kerstbomendepot open gaat is gewijzigd!
Op zondag 11 december gaat het kerstbomendepot van 11.00 – 13.00 uur open. Er zijn scheppen en een aantal potten aanwezig.

January 5, 2012

Seizoenstalling kerstbomen open!

Een kerstboom met kluit gekocht? Zonde om hem aan de straat te zetten en geen plek in de tuin? Midden in de stad vind je naast een kerstbomenkwekerij nu ook een seizoensstalling voor Rotterdamse kerstbomen! Breng de kerstboom met kluit op vrijdag 6 januari of zaterdag 7 januari naar het kerstbomendepot van NU HIER aan de Zomerhofstraat in Rotterdam Noord. Wij geven hem samen met jou een plek op het terrein. En volgend jaar haal je hem -een beetje groter- weer op. De bomen uit de kwekerij zijn dan ook groot genoeg om voor de eerste keer geleased te worden, mocht je een maatje kleiner willen.

Openingstijden:
vrijdag 6 januari (Drie Koningen) van 13.00 - 15.00
zaterdag 7 januari van 13.00 - 15.00
Er zijn scheppen en naamlabels aanwezig.

Om de overlevingskansen van de kerstbomen in te schatten zijn een aantal zaken van belang.
Vorig jaar heeft een vrij groot deel het niet overleefd. Dat heeft vooral te maken met de wijze waarop de boom opgekweekt is. Als de boom lange tijd op één plek heeft gegroeid en er veel wortels afgekapt zijn tijdens het oogsten is de kans klein dat de boom een groot genoeg wortelstelsel over heeft om de barre tijden binnenhuis door te komen. De overlevingskansen van een op pot gekweekte boom zijn veel beter.

Heb je een op pot gekweekte boom gekocht, de boom in de verwarmde binnenruimte genoeg water en voeding gegeven en de boom op een koudere plek in je huis laten wennen aan de kou ... ? Kom je boom dan stallen!

kerstbomen stallen in 2011

Op 2 januari 2012 - de eerste op straat gedumpte kerstbomen.